Horeca naarstig op zoek naar personeel

De horecazaken mogen weer open, maar de eigenaren kampen direct met een groot probleem: personeelstekort. De bediening en keuken zijn onderbemand waardoor bestellingen niet binnen de gewenste tijd aan de gasten worden geleverd. 

De invloed van het coronavirus op de horeca

De horeca is zwaar getroffen door de corona crisis. Eerst moesten restaurants en café’s al maandenlang sluiten waarna deze nu onder voorwaarden weer open mogen. Dit zorgt ervoor dat restaurants slechts een beperkt aantal gasten in hun restaurant mogen toelaten, er een maximaal aantal gasten mogen plaatsnemen aan één tafel en dat er extra goed op de hygiëne gelet moet worden. 

Het personeelstekort

Na de verplichte sluiting van horecagelegenheden, staan de horecazaken voor een nieuwe uitdaging: een flink personeelstekort. In maart bleek uit cijfers van het CBS namelijk dat 1 op de 5 horecamedewerkers in andere sectoren zijn gaan werken door de onzekerheden in de horecasector. 

Hierdoor kampen horecagelegenheden met een flink personeelstekort na de heropening van de horeca. Eigenaren zijn gedwongen om zelf mee te helpen of moeten dure ZZP krachten inhuren om de gaten op te vullen. 

Binden van het personeel

De grote tekorten zorgen ervoor dat het nog belangrijker is om het huidige personeel te binden aan je horecazaak. Het is namelijk van belang om niet nog meer personeel kwijt te raken. 

Het binden van je personeel doe je bijvoorbeeld door het team in te zetten als visitekaartje. Zet social media in om te delen hoe medewerkers hun werk ervaren. Je kunt je personeel bijvoorbeeld interviewen maar je kunt ook een inkijkje geven in hun werkzaamheden.

Daarnaast kun je medewerkers wat extra’s bieden in de vorm van salaris, maar ook in de vorm van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen of sportabonnementen. 
 

Fulltime webdesigner ven SEO specialist. Werkzaam bij De Webmakers sinds 2000.

Cor Riezouw Webmakers