Nu de horeca haar deuren weer heeft mogen openen en de terrassen ook langzaamaan weer neergezet worden, is het van belang om over genoeg horeca personeel te beschikken zodat je gasten zo goed mogelijk kunt helpen. Wij geven je een aantal tips die je kunt gebruiken om personeel te werven voor jouw restaurant!

Flink tekort aan horecapersoneel

Tijdens de Corona pandemie is veel horecapersoneel overgestapt naar andere branches waar zij meer zekerheid hebben. De ruim 90.000 overstappers zorgen voor een flink tekort aan personeel in de horecabranche. Hoog tijd om daar iets aan te doen! 

Horeca personeel werven

 

Onze 10 tips voor het werven van horecapersoneel

Wanneer je te maken hebt met een personeelstekort is het belangrijk dat je via verschillende kanalen deelt dat je personeel zoekt. Daarnaast geven wij ook nog een aantal tips om jouw vacature aantrekkelijk te maken voor potentiële nieuwe werknemers.

 • Plak een poster in of rondom je pand
  Werf nieuw personeel via je eigen pand door bijvoorbeeld een poster op het raam of de deur te plakken, bij de wc, of aan een muur. Heb je bijvoorbeeld een speciale muur met posters? Plak de vacature hierbij. 
   
 • Deel een vacature op je social media kanalen
  Als restaurant is het belangrijk om zichtbaar te zijn op social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Zo kun je gasten op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen jouw restaurant én kun je vacatures delen. Wil je extra bereik creëren zonder te adverteren? Verloot dan bijvoorbeeld een lunch onder de volgers die jouw bericht gedeeld hebben.
   
 • Maak een vacaturepagina op jouw website
  Je eigen website is een belangrijk communicatiemiddel voor jouw restaurant. Gasten kunnen hier een indruk krijgen van jouw restaurant, een kijkje nemen op de menukaart maar ook op de hoogte blijven van de laatste vacatures.
   
 • Deel de vacature op vacaturesites
  Het internet staat vol met verschillende vacaturewebsites waaronder websites met algemene vacatures maar er zijn ook sites gericht op de horeca waar jij je vacatures kunt delen. 
   
 • Maak gebruik van de connecties van je eigen personeel
  Motiveer jouw personeel om werknemers aan te leveren door hen te belonen. Wellicht kennen zij iemand die geschikt is voor een functie binnen jouw restaurant.
   
Horeca personeel werven

 

 • Vergeet daarnaast ook je eigen connecties niet!
  Misschien ken je wel iemand uit je eigen netwerk die passend zou zijn voor je vacature. Benader deze persoon en ga het gesprek aan.
   
 • Verbeter de arbeidsvoorwaarden
  Zorg dat het aantrekkelijk wordt om bij jou te komen werken door het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Dit hoeft niet eens door het verhogen van het uurloon, maar biedt bijvoorbeeld aantrekkelijke secundaire voorwaarden zoals reiskostenvergoeding, interne opleidingen en gratis maaltijden tijdens werkuren. 
   
 • Biedt doorgroeimogelijkheden 
  Een andere manier om het aantrekkelijk te maken om bij jou te komen werken, is het bieden van doorgroeimogelijkheden. Op deze manier kun je personeel motiveren en binden aan jouw bedrijf!
   
 • Focus je niet alleen op horecapersoneel
  Zoek breder als je op zoek bent naar nieuw horecapersoneel. Er zijn namelijk ook veel personeelsleden in andere branches die zich wellicht willen laten omscholen om in de mooie horecabranche te gaan werken. Voor het bijscholen van deze medewerkers zijn ook speciale subsidies beschikbaar.
   
 • Huur ZZP’ers in
  Uiteraard bind je liever vast personeel aan jouw bedrijf, maar het kan ook juist ideaal zijn om ZZP’ers in te zetten. ZZP’ers hebben ervaring én je bent zelf niet gebonden aan het personeel. Zo loop je niet tegen hoge personeelskosten aan als het drukke seizoen weer ten einde is. 

Lurch Restaurant Reservations neemt werk uit handen

Door het gebruik van een innovatief reserveringssysteem zoals Lurch, kun je veel tijd besparen op het gebied van reserveringen en planningen. Zo kun je efficiënter werken en houd je meer tijd over om service te verlenen aan jouw gasten! 

Lurch Restaurant Reservations gratis proberen?

Probeer Lurch gratis
 

10 tips voor het werven van horecapersoneel

Fulltime SEO specialist. Werkzaam bij De Webmakers sinds 2019.