Hoewel november pas net begonnen is, wordt er al steeds meer gesproken over de feestdagen. Er wordt contact opgenomen met familie en vrienden en plannen worden gesmeed. Dit is dus hét moment waarop de mogelijkheden in jouw restaurant duidelijk moeten zijn zodat je over een volgeboekt restaurant beschikt met de feestdagen. Wij geven je 5 tips om jouw restaurant voor te bereiden op de feestdagen. 
 

Ruim één op de tien Nederlanders ging voor de pandemie met kerst uit eten

De feestdagen staan voor veel Nederlanders in het teken van gezelligheid, samenzijn en lekker eten. Dit kan door thuis te koken maar uit onderzoek blijkt dat ruim een op de tien Nederlanders voor de pandemie de voorkeur gaf aan het vieren van kerst in een restaurant.

Hoewel uit datzelfde onderzoek naar voren kwam dat een kerstdiner in een restaurant gemiddeld 61 euro per persoon kost, zullen de kosten dit jaar waarschijnlijk een stuk hoger liggen. Met een inflatie van 16,8% in oktober zijn de prijzen van consumentenproducten aanzienlijk gestegen.
 

Onze 5 tips om jouw restaurant voor te bereiden op de feestdagen

Om te zorgen dat gasten op de hoogte zijn van jouw plannen, daadwerkelijk komen én dat de avond op rolletjes verloopt, is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Wij geven jou 5 tips om je goed voor te bereiden op de feestdagen.

 • Stel een feestelijk menu samen voor jouw gasten
  Allereerst is het belangrijk dat je een aantrekkelijk menu samenstelt waar gasten de deur voor uitgaan. De kerstdagen zijn feestelijk dus zorg dat er ook een feestelijk menu klaar staat. 

  Houd daarnaast ook rekening met dieetwensen. Men is tegenwoordig steeds meer gefocust op vegetarisch of veganistisch eten waardoor het belangrijk is om te zorgen dat er voldoende opties voor hen zijn. Vergeet ook niet om rekening te houden met intoleranties zoals voor lactose of gluten. 

  Uiteraard is het belangrijk om voldoende voorraad te hebben van de producten die je nodig hebt voor het menu. Hoe eerder je het menu hebt samengesteld, hoe eerder je kunt beginnen met het voorbereiden van de inkoop.
   
 • Zorg dat er genoeg personeel beschikbaar is
  Niets vervelender dan dat je alles op het menu hebt voorbereid en ingekocht, gasten naar jouw restaurant zijn gekomen en dan blijkt dat je over te weinig personeel beschikt waardoor je jouw goede service niet kunt garanderen. 

  Zorg dus dat je op tijd begint met het maken van een planning zodat je voldoende personeel kunt inplannen of eventueel nog de tijd hebt om het te werven.

  Bekijk tips voor het werven van personeel
   
 • Maak het mogelijk om voor de feestdagen te reserveren
  Uiteraard is het ook belangrijk dat er tafels gereserveerd kunnen worden voor de feestdagen. Denk dus goed na hoe je dit wilt doen: telefonisch, handmatig met aangepaste rondes? In het reserveringssysteem van Lurch is het mogelijk om reserveringen voor een bepaalde dag dicht te zetten zodat je deze bijvoorbeeld alleen zelf in het systeem kunt zetten. Zo heb je zelf de controle over de reserveringen die je aanneemt.
   
 • Communiceer eventuele aangepaste openingstijden
  Maak je gebruik van meerdere rondes terwijl je dit normaal niet doet? Of gaan de deuren een uur later open en sluiten ze ook wat eerder? Dan is het belangrijk dat je dit goed communiceert naar jouw (potentiële) gasten. Dan weten zij precies waar ze aan toe zijn. 
   
 • Promoot jouw plannen via de website en social media
  En allerlaatst, om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen afweten van jouw plannen met de feestdagen is het belangrijk om deze te delen op de website en op social media. Plaats bijvoorbeeld een bericht op de homepage, schrijf een blog en deel de menukaart! 
   

Lurch reserveringssysteem helpt jou tijdens de feestdagen

Het slimme reserveringssysteem van Lurch bevat allerlei geavanceerde opties om de feestdagen voor jouw restaurant op rolletjes te laten verlopen. Denk hierbij aan het opgeven van aangepaste openingstijden voor specifieke data, het gebruik van meerdere rondes en het toewijzen van de best passende tafel.

Ben je benieuwd of Lurch ook bij jou past? Probeer ons restaurant reserveringssysteem dan één maand gratis.

Probeer gratis
 

5 tips om jouw restaurant voor te bereiden op de feestdagen

Fulltime SEO specialist. Werkzaam bij De Webmakers sinds 2019.