Energiekosten besparen in de horeca

Alsof de gedwongen sluitingen tijdens de Coronapandemie er niet genoeg hebben ingehakt, krijgt de horeca ook nog te maken met hoge energiekosten. 65% van de ondernemers beschikt dan wel onder de kleinverbruikersaansluiting waardoor zij kunnen profiteren van het prijsplafond, maar de verbruiken zijn vaak aanzienlijk hoger waardoor de kosten oplopen.
 

De TEK-regeling heeft hoge toetredingsdrempels

Om bedrijven tegemoet te komen is er de TEK-regeling: maar door de hoge toetredingsdrempels komt 90% van de horecaondernemers niet in aanmerking voor de tegemoetkoming. Deze toetredingsdrempel is er namelijk niet één maar twee: de energiekosten moeten minimaal 12,5% van de omzet bedragen en het minimum verbruik moet 5.000m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit zijn. (De Restaurant Krant)
 

Zolang deze regeling niet verbetert, is het voor de horeca noodzaak om de kosten te beperken. Helaas is het voor veel horecabedrijven geen optie om de kosten aan de gast door te berekenen en is er door de eerdere gedwongen sluitingen geen buffer om de lasten zelf te dragen. 
 

Tips om energiekosten te besparen in de horeca

Om de kosten toch in te perken, geven wij een aantal tips zodat horecaondernemers kunnen besparen op hun energiekosten. Onze tips zijn als volgt:

 1. Vervang lampen met led-verlichting
  Hiermee kun je als horecaondernemer 80% besparen! Led-lampen zijn vele malen zuiniger dan gloeilampen en hebben ook nog eens een langere levensduur. Win-win dus.
   
 2. Maak gebruik van een bewegingsmelder op plaatsen waar je niet heel de tijd bent
  In de horeca heb je een aantal plaatsen waar lampen branden maar waarbij het niet noodzakelijk is dat deze continu aanstaan. Denk eens aan een toilet, een personeelsruimte of een voorraadhok. Om te voorkomen dat de lampen onnodig heel de dag aan staan, kan er gebruik worden gemaakt van een bewegingsmelder. 
   
 3. Reken een energietoeslag door aan gasten
  Hoewel het misschien niet helemaal wenselijk is, is het iets wat de laatste tijd steeds meer gebeurt: het rekenen van een energietoeslag aan gasten. Zo dragen gasten ook een beetje bij aan de energiekosten en kun jij er gewoon voor zorgen dat het een aangename temperatuur is. 

  In België is bijvoorbeeld ook een kroeg die gasten extra laat betalen voor het gebruik van de terrasverwarming. Door een muntje van 20 cent in een betaalautomaat te werpen, gaat de verwarmer voor 10 minuten aan.  
   
 4. Neem energiebesparende maatregelen in de keuken
  De keuken van een restaurant is een echte energievreter. Er dient tenslotte veel energie te worden gebruikt om gerechten te bereiden en warm te houden. Om minder energie te verbruiken, kun je bijvoorbeeld opletten dat gaspitten direct na gebruik worden uitgezet en kun je kiezen  voor energiezuinige apparatuur. 
   
 5. Maak efficiënt gebruikt van de verwarming
  Wil je geld besparen maar niet rillen van de kou? Zorg dan dat je de juiste maatregelen neemt om minder gas te verbruiken. Plak bijvoorbeeld radiatorfolie op de verwarming, plaats geen meubels voor de verwarming én zet de verwarming alleen aan in ruimtes die daadwerkelijk gebruikt worden. 

  Heb je bijvoorbeeld een vergaderzaal die niet altijd gebruikt wordt? Zet dan daar enkel de verwarming aan als hier een gezelschap wordt verwacht.
   
 6. Zet reserveringen in één ruimte op rustige momenten
  Is de maandagmiddag of de woensdagavond in jouw restaurant altijd heel rustig? Zorg dan dat je deze reserveringen bij elkaar in één ruimte zet. Het zou zonde zijn om meerdere ruimtes te moeten verwarmen terwijl alle gasten ook in één ruimte passen. 

  Dit kun je eenvoudig managen in een reserveringssysteem zoals Lurch Restaurant Reservations.
Energiekosten besparen in de horeca

Fulltime SEO specialist. Werkzaam bij De Webmakers sinds 2019.