De Verenigde Naties heeft als doel om voedselverspilling met 50% te verminderen in 2030. Nederland is dus ook druk bezig met oplossingen te bedenken om mee te gaan in dit streven. Eén van de grotere verspillers is de horeca, meet jaarlijks een verspilling van ongeveer 55.000 ton aan voedsel. De verspilling in de horeca komt ongeveer uit op 15% van de totale verspilling. Dit is natuurlijk niet alleen erg slecht voor de natuur, maar voornamelijk ook voor de omzet van de ondernemers. Hier geven wij wat tips om deze verspilling tegen te gaan!

Wat is voedselverspilling?

De compacte definitie van voedselverspilling is volgends de FAO (Food and Agriculture Organization of the UN): “Het niet consumeren of verspillen van voedsel over de gehele voedselketen, zonder duidelijke reden of oorzaak”.

Voedselverspilling begint al bij het produceren. Voor eten maken moet veel water en landschap vrijgemaakt worden. Een groot deel van ontbossingen worden gedaan om land vrij te maken om gewassen op te verbouwen. Het is dus zeker zonde als niet al het geproduceerde eten wordt geconsumeerd. Dat houd in dat niet alleen het eten verspild wordt, maar ook het land en water.

Waar vind voedselverspilling plaats?

Voedselverspilling gebeurd niet alleen in de keuken of aan tafel. Op verschillende plekken in de keten komen wij het tegen:

Bij de producent

Bijvoorbeeld voedsel wat niet voldoet aan onze eisen van vorm of maat. Vaak worden groenten of fruit al weg gedaan omdat het niet de vorm heeft die wij gewend zijn. Of er kan een oogst verlies plaatsvinden.

Transport

De producten kunnen beschadigd raken of bederven onderweg.

Keuken

Ook hier kunnen de koks producten niet gebruiken omdat het niet aan het schoonheidsideaal voldoend van zowel de koks als de gasten. Of producten gaan snel over de datum.

Gast

Een gast die niet het bord leeg eet, iets besteld wat zij niet lusten of te veel besteld.

Voedsel verspillen is ook slecht voor de omzet

Zoals je je kan voorstellen is het weggooien van producten niet winstgevend. Uit onderzoeken blijkt dat bedrijven die zich actief inzetten in het verminderen van voedselverspilling, 7 euro kunnen besparen voor iedere 1 euro die is geïnvesteerd. Niet verkeerd om hiermee te beginnen dus! In het algemeen is het slim om uit te rekenen wat jij per week aan inkopen besteed. Zo kan je zien of de inkopen verminderd kunnen worden en zodoende ook minder geld hoeft uit te geven per week. Het zijn de kleine dingen die op de lange termijn veel geld zullen besparen. Hieronder een paar simpele tips die toepasselijk zijn voor elk horecabedrijf. Hiermee verminder je de voedselverspilling, en vergroot je dus de omzet. Voor elk wat wils!

Wat kan jij doen om voedselverspilling tegen te gaan in uw restaurant?

Maak gebruik van Too Good To Go

Heb jij aan het einde van de week nog mooie producten over, of zelfs complete gerechten. Denk aan het maken vaan een soort foodbox voor Too Good To Go. Voor een klein prijsje kunnen mensen deze boxen bestellen en is het uit jou haar. Het zal geen wereld bedragen opleveren. Maar alles is beter dan niks verdienen en de producten verliezen.

Daarnaast kan je ook altijd doneren aan de voedselbank als jouw producten voldoen aan hun eisen.

Meten is weten

Het klinkt heel cliché, maar de makkelijkste manier van geld besparen is door gewoon in te slaan wat je nodig hebt en niet meer. Het is dus slim om goed te bekijken wat je nodig hebt per week, zodat je slim kan inkopen. Veel restaurants maken hun recepten op gevoel, maar door af te wegen wat je precies gebruikt kun je een beter beeld krijgen tot wat je moet inkopen.

Maak gerechten van restjes

Een leuke toevoeging tot de kaart kan een week- of daghap zijn. Gebruik producten die over waren van vorige week, of duik de vriezers in voor inspiratie. Er is vast wel iets voor een dag-special! Houdt er alleen wel rekening mee dat je niet allerlei inkopen moet doen voor dit gerecht, anders verlies je het nut van verspilling tegen gaan.

Porties

Merk je dat veel gasten de gerechten niet op krijgen? Dan is het misschien een idee om de portiegrootte aan te passen. Het is zonde als er systematisch eten wordt weggegooid omdat mensen het niet op kunnen. Hiermee kan je denken aan niet vanzelf friet of garnering op het bord te leggen, maar het aan de gasten te vragen of zij dat daadwerkelijk willen.

Parttime contentbeheerder