Je ziet het steeds meer: Shared Dining. Deze trend vind je tegenwoordig in vrijwel elk hip restaurant terug! Maar wat is shared dining eigenlijk? En is het delen van gerechten wel voor iedereen weggelegd? Lurch heeft daarom uitgezocht of shared dining misschien een optie is om jou restaurant een nieuwe flare te geven! Lees hier alle voor- en nadelen van shared dining.

Wat is shared dining precies?

Als je nog geen shared dining bent tegengekomen in de horeca, ben je in de minderheid. Dit Amerikaanse concept is de laatste jaren ook komen overwaaien naar Nederland en vrijwel elk nieuw restaurant biedt een vorm van shared dining. Deze food trend kan exclusief geserveerd worden als deel gerechten of naast de reguliere menukaart aangeboden worden. Het probleem met de shared dining trend is de extreme verdeeldheid in populariteit. Zo prijst de ene het delen van gerechten de hemel in en de ander blaast meteen het idee af wanneer het woord ‘delen’ ook maar voorbij komt. Waar komt deze verdeeldheid vandaan? En is het dan wel verstandig om een shared dining restaurant te beginnen als de meningen vrijwel 50/50 verdeeld zijn?

Deel gerechten in de horeca

 

De voordelen voor zowel gasten als personeel

 • Nieuwe dingen proberen
  Een van de leukste redenen om shared dining aan te bieden is de brede variatie aan gerechten. Dit geld zowel voor de gasten als voor het keuken personeel. Shared dining maakt de menukaart flexibeler en makkelijker om met de seizoenen nieuwe opties aan te bieden. Merk je dat een gerechtje minder goed loopt? Geen probleem! Omdat het een kleinere impact heeft om een klein gerechtje te verwisselen dan een volwaardig vleesgerecht, kan het restaurant gemakkelijker een alternatief vinden. Zo kan de keuken ook meer experimenteren met seizoensgebonden food trends.
   
 • Zelf samenstellen
  Niet iedereen heeft dezelfde smaak. De een zal sneller vlees bestellen in een restaurant en de ander eet exclusief vegetarisch. Hoe leuk is het als je nu makkelijker kan uitproberen, zonder dat je vast zit aan één gerecht. Zijn coquilles toch niet iets voor jou? Dan kan je in ieder geval zeggen dat je het hebt geprobeerd.
   
 • Kleinere porties
  Het probleem met een regulier 3-gangen menu is dat er regelmatig eten wordt weggegooid omdat je in het begin van de avond al het eten moet doorgeven. Vaak zijn de ogen van de gast groter van de maag. Zonde dus! Met shared dining kunnen gasten over de loop van de avond steeds gerechtjes bestellen en zo beter pijlen of ze nog honger hebben.
   
 • Verlaagd de werkdruk voor personeel
  Shared dining is doorgaans informeler dan traditioneel dineren. Zo kan het keuken personeel gerechten maken zonder ermee rekening te houden dat alles in een keer op tafel moet komen. Bij een voor-, hoofd-, en nagerecht concept moet de keuken ervoor zorgen dat alle gerechten tegelijk geserveerd worden en natuurlijk ook warm zijn. Hiermee moet de keuken rekening houden met kook tijden en dat het ijs niet smelt voordat de crème brûlée gebrand is. De shared dining gerechtjes hoeven niet allemaal tegelijk op tafel te komen: vaak is de tafel ook niet groot genoeg en wil je de gasten niet opjagen. Hierom ontstaat er een rustiger tempo en dus een gemoedelijke sfeer.
Shared dining in de horeca


De eventuele nadelen

 • Na corona minder hygiënisch
  Het nadeel aan shared dining is duidelijk het delen. Het tafel gezelschap moet van meerdere bordjes hun eten vissen en dit kan onhygiënisch zijn. Zo gaat iedereen met zijn gebruikte vork en mes opnieuw een stuk van de quiche afsnijden of dipt nog een keer het stukje kip in het gedeelde bakje saus. Zeker in de nasleep van een pandemie schrikt dit veel gasten af.
   
 • Onenigheid onder gasten
  En dan komt het grootste probleem. Veel gasten die gaan uiteten willen liever niet te veel nadenken en gewoon snel hun eten bestellen. Bij het shared dining moeten gasten vaak meer tijd nemen om gerechten te vinden die voor al het gezelschap geschikt zijn. Zo weigert de een vis te eten en wil de ander wel biefreepjes op tafel hebben, alleen moeten er wel minstens twee groenten gerechten bij komen. Of denk aan dieet wensen en allergieën.
   
 • Te weinig van hun favoriete gerecht
  De kleine porties kan je ook vanuit een ander perspectief bekijken. Een gast kijkt al heel de avond uit naar haar favoriete gerecht en het komt eindelijk op tafel. Nu moet je dit delen met de rest van het gezelschap en blijft er uiteindelijk maar een hapje over voor diegene. Dit is dan ook wat veel mensen afschrikt van shared dining: niet genoeg eten op een avond.

Is shared dining geschikt voor jouw restaurant?

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt hoe verdeeld de meningen zijn over de deel gerechtjes trend in Nederland. Hierom is het belangrijk om te bedenken of deze trend geschikt is voor jou doelgroep. Vaak vinden ouderen het delen van gerechten minder fijn en merk je dat millennials meer open zijn voor deze trend. Ook kan je ervoor kiezen om een traditionele kaart aan te bieden, met daarnaast wat shared dining opties of een verassings-shared dining menu.

Maak je gebruik van Lurch? Dan kan je dit verassings-shared dining menu aanbieden als arrangement en optioneel maken voor gasten tijdens het reserveren. Dit geeft de keuken weer meer inzicht in hoeveel producten zij moeten inkopen.

Lurch Restaurant Reservations

Ben jij benieuwd of een reserveringssysteem past bij jouw restaurant? Probeer het systeem dan een maand gratis uit! Dit kan eenvoudig door je aan te melden via onderstaande button. Hulp nodig? Dan helpt ons serviceteam jou graag verder!

Meld je gratis aan

Horeca trend: Shared Dining

Parttime contentbeheerder