De krapte op de arbeidsmarkt heeft voor een nieuwe trend gezorgd in de horecasector: een aanzienlijke toename van het aantal ZZP’ers. Koks en barista’s beginnen massaal als zelfstandig ondernemer en plukken hier de vruchten van. Maar wat betekent dit voor de horecasector?
 

De stijging van het aantal ZZP’ers in de horecasector

De horecasector heeft het zwaar als het aankomt op het vinden van personeel. Dit heeft alles te maken met de tijdelijke sluiting tijdens de Corona Pandemie waardoor veel personeel is weggegaan én de grote stijging van het aantal ZZP’ers in deze sector. 

Uit cijfers van de KvK blijkt namelijk dat het aantal starters in de horecasector is gegroeid met 46% ten opzichte van een jaar eerder. Beginnen als ZZP’er brengt voor hen verschillende voordelen met zich mee maar biedt ook kansen voor horeca eigenaren. Het is namelijk niet alleen maar negatief.


De voordelen voor de ZZP’ers

Het starten als ZZP’er in de horecasector brengt verschillende voordelen met zich mee. De zelfstandigen beschikken over meer vrijheid op meerdere fronten waaronder op het gebied van uurloon en de opdrachtgevers. 

 • Je kunt meer geld verdienen
  Op ZZP-basis kun je zelf je uurloon bepalen waardoor je meer geld kunt verdienen. Daarnaast zorgt de krapte op de markt ook voor hogere uurlonen. Dit zorgt ervoor dat het aantrekkelijk is voor horecapersoneel om als ZZP’er te beginnen.
   
 • Je bent flexibel inzetbaar bij verschillende bedrijven
  Als ZZP’er kun je zelf bepalen voor welke opdrachtgever je gaat werken én hoeveel je daarvoor gaat werken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een maand bij een restaurant te werken of elke dag bij een ander restaurant. 
   
 • Veel afwisseling
  De vrijheid om te kiezen voor welk bedrijf je werkt, zorgt voor veel afwisseling. Je kunt voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werken en te maken krijgen met wisselende werkzaamheden. 
   

De voordelen voor de horeca

Toch is de stijging van het aantal ZZP’ers in de horecabranche niet alleen maar negatief voor restaurants en overige horecabedrijven. Het inhuren van ZZP’ers kan de volgende voordelen hebben:

 • Je zit nergens aan vast
  Met een ZZP’er zit je nergens aan vast. Bevalt het niet? Dan kan je ook zo weer iemand anders zoeken die de werkzaamheden gaat vervullen. Heb je tijdelijk minder werk? Dan huur je niemand in. Het zorgt dus ook voor de horeca eigenaren voor veel vrijheid.
   
 • Voordelig voor het laagseizoen
  De toename van het aantal ZZP’ers in de horeca is ook niet per se nadelig in het laagseizoen. De wintermaanden zijn over het algemeen een stuk rustiger dan de warme zomermaanden. Dit betekent dat je minder personeel nodig hebt. 

  Met ZZP’ers zit je nergens aan vast: je hoeft hen geen contract te geven waardoor je tijdens de rustige maanden minder te maken krijgt met een personeelsoverschot.
   
 • Minder administratie
  ZZP’ers dienen zelf hun administratie bij te houden: dit betekent dat zij zelf hun uren moeten bijhouden en zelf moeten zorgen voor de boekhouding. Als horecaondernemer hoef je dus enkel de factuur voor de afgesproken uren te betalen en je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld werknemersverzekeringen en pensioenpremies.
   
 • Je kunt rekenen op kwaliteit
  Vaak hebben ZZP’ers als enige jaren werkervaring waardoor je kunt rekenen op een goede kwaliteit. De zelfstandigen weten wat ze doen en kunnen daarmee weer kwaliteit aan jouw bedrijf toevoegen. Misschien kan het vaste personeel er nog van leren. 

 

Wil je toch liever vast personeel in dienst? Bekijk dan onze tips om horecapersoneel te werven.

Bekijk onze tips

Steeds meer ZZP’ers in de horecasector | De voordelen!

Fulltime SEO specialist. Werkzaam bij De Webmakers sinds 2019.